TOPSCORES VOOR DUITSE RIESLING!

Wanneer Robert Parker in zijn “Wine Advocate” de jaargangsbeoordelingen publiceert, kijkt de hele wijnwereld toe. Zo is het verheugend voor de Duitse wijnproducenten vast te stellen dat het enthousiasme van Robert Parket voor de Duitse Rieslings van 2004 zeer groot is.

“De beste Rieslings van deze jaargang tonen een puur onberispelijk fruitkarakter”, luidt het oordeel van de nieuwe Duitsland-expert van de Wine Advocate, David Schildknecht, die meer dan 1.000 Rieslings van 2004 proefde.

Nieuw is echter het opvallend hoge aandeel van droge witte wijnen en zelfs een rode wijn, die puike prestaties neerzette. Armin Göring, directeur van het Duits Wijninstituut (DWI) onderstreept het belang van deze beoordelingen : “Ik zie in de actuele beoordelingen van de Wine Advocate een duidelijk en belangrijk signaal voor de internationale positionering van onze witte wijnen, ook in het droge segment. Dat dit het wereldwijde aanzien van Duitse wijnen ten goede komt, spreekt voor zich.”

Ook de omvang van het report over de Duitse wijnen is met deze nieuwe Wine Advocate significant toegenomen. Op 26 pagina’s worden 292 wijnen van 33 wijndomeinen uit 5 van de belangrijkste Rieslingregio’s beschreven (Mittelrhein, Nahe, Rheingau, Rheinhessen en Pfalz). Het grootste samenhangende Rieslinggebied ter wereld, Mosel-Saar-Ruwer, krijgt in een van de komende edities zelfs een eigen verslag.

Van de 292 beschreven Duitse wijnen krijgen maar liefst 169 minstens 90 punten. De uitzonderlijke 100 punten gaan naar de 2004 Riesling Eiswein, Oberhäuser Brücke van Weingut Dönnhoff (Nahe). Eveneens een fantastische 99 punten gaan naar edelzoete specialiteiten van Weingut Müller-Catoir (2004 Rieslaner Beerenauslese, Haardter Bürgergarten, Pfalz) en Weingut Robert Weil (2004 Riesling Trockenbeerenauslese, Kiedrichen Gräfenberg, Rheingau).

Hommage aan de Riesling in Wine Spectator

In de actuele editie van de Wine Spectator, één van de meest toonaangevende wijnmagazines uit de USA, heeft Duitsland zijn belangrijkste druivenras een cover gekregen. De gerenommeerde wijnauteur Bruce Sanderson voorspelt een grootse toekomst voor droge en halfdroge Riesling als nieuwe leidende druivenras. Onder de aanbevelingen van Riesling uit de hele wereld hebben de Duitse Weingüter Joh. Jos. Prüm van de Mosel en Leitz uit de Rheingau het hoogst mogelijke puntenaantal gekregen.

ZONVERWEND JAAR 2005 VERVULT DE WENSEN

  • Wijnoogst extreem vroeg afgelopen
  • Kwaliteiten ver boven het gemiddelde
  • Hoeveelheid 10% minder dan vorig jaar

In de Duitse wijndomeinen en coöperatieven heerst momenteel grote tevredenheid. Want zoveel is zeker: De wijnjaargang 2005 wordt reeds vandaag als buitengewoon goed bestempeld.

“Zelden kwam de lof over de kwaliteit zo eenstemmig uit alle 13 wijnbouwgebieden,” stelt Armin Göring, directeur van het Duits Wijninstituut, vast. “De mostgewichten liggen overwegend in het Prädikat-bereik en bereiken hier en de daar zelfs de waarden van 2003.” De reden daarvoor ziet Armin Göring in het zonverwende jaar. Volgens de Duitse weerdienst overschreed het aantal zonne-uren tussen mei en oktober die van een geheel jaar. Dat leidde tot een vegetatieve voorsprong in de wijngaard van goed 2 weken. Na de neerslag tijdens de aanvang van de pluk in september werd snel gewerkt om toch een gezonde oogst binnen te halen. Dat gaf een zeer vroege pluk daar waar normaal tot in november wordt gewerkt om de druiven te oogsten. Hier en daar hangen begin november nog laatrijpende specialiteiten zoals Riesling en Spätburgunder.

Opbrengst onder het gemiddelde

De opbrengst is beneden de verwachtingen uitgevallen, omdat het mostrendement laag lag en de oogst overwegend sterk selectief werd doorgevoerd. “We rekenen in 2005 met een opbrengst die zich rond de 9 miljoen hl bevindt. Daarmee liggen we 10% onder 2004 en 6% beneden het 10-jarig gemiddelde van 9,6 Mio hl,” schat Armin Göring.

Ondanks deze daling qua hoeveelheid is op basis van de actuele prijsgevoelige marktsituatie niet met buitengewone prijssprongen rekening te houden. Daarmee zal de prijs-kwaliteitverhouding van de 2005 wijnen bijzonder mooi zijn. Op grond van de voldoende geoogste Kabinett en Spätlese wijnen zullen verschillende van deze wijnen later als eenvoudigere Qualitätsweine op de markt komen. Ze verenigen de frisheid en het fruit van 2004 met de kracht van 2003. De zeer zonnige late herfst heeft in het bijzonder bedrijven aan de Mosel en in de Rheingau een reeks hoogwaardige Beeren- en Trockenbeerenausleses geschonken. Nationaal laten ook de rode wijnen uit 2005 veel van zich verwachten. Ze hebben alles mee wat van een grote rode wijn wordt verwacht: veel kleur, smaakdiepte en lengte.

Ahr

De wijnproducenten van de Ahr profiteerden van het zonnige jaar. De druiven ontwikkelden zich perfect en bleven gezond. Echter in augustus reduceerde hagel tot 40% van de opbrengst in wijngaarden tussen Bad Neuenahr en Heimersheim. Zonnige periodes in september en oktober lieten de producenten toe zeer rijpe druiven te oogsten.

Geschat volume: 39.000 hl

Baden

Dankzij goede watertoevoer bleven zowel de kwantiteit als kwaliteit op peil. Hoewel de Rieslingoogst voor iedereen meer dan tevredenstellend was, werd 20% minder Rivaner geplukt. Een perfecte timing van de oogst was essentieel om optimale Grauburgunder en Spätburgunder binnen te halen. De Oechsle waarden stegen dagelijks onder de zonnige herfstlucht.

Geschat volume: 1,3 mio hl

Franken

Aan het einde van de oogst vatte de president van het regionale wijnbouwverband; Andreas Oestemer, de jaargang samen als “exact wat we wilden”. Hoewel zon in juni en juli relatief zeldzaam was in Franken, maakte de warmste september ooit heel wat achterstand goed. Regen tijdens de oogst temperde de hoop op een “super oogst”, het eindresultaat wordt bestempeld als goed. De oogst begon vroeg en werd in een recordtijd van 3 weken afgewerkt.

Geschat volume: 400.000 hl

Hessische Bergstrasse

Wijnliefhebbers kunnen uitkijken naar frisse, volle Riesling en krachtige rode wijnen van 2005 uit de Hessische Bergstrasse. De druiven genoten van het zonnige weer tijdens een warme, droge oktober en mostgewichten stegen dag na dag.

Geschat volume: 31.000 hl

Mittelrhein

Hagel in augustus zette een domper op de hoop van sommige wijnproducenten. In totaal 85 ha (wat overeenkomt met 20% van de totale aanplant) werden aangetast en sommige percelen werden zelfs compleet vernield. Toch profiteerden vooral Rieslingdruiven uit steile wijngaarden van de goede klimatologische omstandigheden.

Geschat volume: 30.000 hl

Mosel-Saar-Ruwer

De oogst in de Mosel begon op 10 oktober (vroeger dan normaal) en werd vergeleken met vorig jaar die ook vroeger beëindigde. Deze weersomstandigheden waren optimaal voor Riesling.  Er zullen zowel excellente droge wijnen als heel wat heerlijke zoete specialiteiten van 2005 te vinden zijn. Gemiddeld gezien lagen de mostgewichten 10 graden hoger dan 2004 met een iets lager zuurgehalte. Kwaliteit was hoog en de opbrengst laag.

Geschat volume: 825.000 hl

Nahe

De oogst van vroegrijpe soorten zoals Rivaner, Bacchus, Portugieser, Regent en Dornfelder waren rijkelijk. Laatrijpe soorten (Riesling, Spätburgunder) brachten heel wat minder op, door mindere weersomstandigheden. De producenten verplichtten zeer selectief te oogsten. De kwaliteit en opbrengst hing sterk af van wijngaard tot wijngaard.

Geschat volume: 300.000 hl

Pfalz

Vergeleken met andere wijnbouwregio’s leden bepaalde delen van de Pfalz onder een watertekort. Vooral in Mittelhaardt moesten sommige producenten in augustus hun wijngaarden irrigeren. Alles bij elkaar lagen zowel de mostgewichten als de kwaliteit boven het gemiddelde. Afhankelijk van de wijngaard lagen de opbrengsten tot 25% minder hoog dan het voorgaande jaar.

Geschat volume: 2,1 mio hl

Rheingau

Druiven begonnen twee weken vroeger dan normaal te rijpen. Bijgevolg werd de oogst ook vroeger aangevat. Heel wat producenten oogstten excellente edelzoete wijnen. Opbrengst lag ca. 20% onder het jaar 2004.

Geschat volume: 215.000 hl

Rheinhessen

De rode wijnen van 2005 zijn te vergelijken met die van 2003: diepe kleurspiegel en krachtig. De witte wijnen zijn van de fruitige, frisse stijl zoals in 2004.

Dankzij efficiënte oogstmethodes zoals het snel kunnen binnenhalen van een bepaald volume druiven waren de producenten in staat te oogsten op het optimale tijdstip. Vorige jaren lieten heel wat domeinen nog druiven hangen voor Eiswein, dit jaar is dat veel minder het geval.

Geschat volume: 2,5 mio hl

Saale-Unstrut

De producenten van Saale-Unstrut waren de enigen die meer hoeveelheid in vergelijking met vorig jaar konden oogsten. Met tot 100° Oechsle konden zij zich ook op dat vlak tevredenstellen.

Geschat volume: 29.000 hl

Sachsen

In de kleinste wijnbouwregio van Duitsland wordt met veel enthousiasme gereageerd op 2005. Vooral de laatrijpe soorten zoals Traminer en Riesling profiteerden van de zonnige herfst. Regenval in september maakte het nodig streng te selecteren.

Geschat volume: 18.000 hl

Württemberg

De kwaliteit van de oogst in Württemberg was goed. In termen van kwantiteit en kwaliteit ligt 2005 ergens tussen 2003 en 2004. Producenten verwachten dat hun wijnen een duidelijk en typisch regionaal karakter zullen tonen. Hoewel het totaal geoogste volume onder de verwachtingen lag, voldoet het toch aan de marktverwachtingen.

Geschat volume: 1,2 mio hl

terug =