CURSUSSEN

"Wijn is genieten en het bestuderen waard!"

Naast het leveren van wijn biedt Invivé ook wijnopleidingen. Onze ervaren vinoloog, de heer Ypenburg,  doceert al vele jaren een drietal cursussen, te weten een korte basiscursus, de uitgebreide wijncursus welke opleidt tot het wijnbrevet/wijncertificaat en de wijn & spijs cursus. De cursussen worden in een professionele omgeving gehouden en zijn geschikt voor zowel persoonlijk geïnteresseerden als vakmensen uit bijvoorbeeld de horeca, wijnhandel en delicatessenwinkel.

(vlnr: Flip Ypenburg, Alain Jacobs en Hubrecht Duijker)

Invivé is aangesloten bij de Associatie van Wijndocenten, waarvan de heer Ypenburg medeoprichter is. De Associatie bestaat uit achttien ervaren en onafhankelijke wijndocenten door heel Nederland. Met hun jarenlange leservaring en wijndeskundigheid bieden zij u een breed scala aan wijncursussen en andere wijnevenementen aan. De Associatie waarborgt een hoge kwaliteit van de wijncursussen voor wat betreft het lesmateriaal als de docenten.

Wijn-spijs cursus

In drie lessen van 3 uur zal de cursist wegwijs worden gemaakt met het begrip smaak(beleving) en handreikingen worden aangedragen in onder andere het kiezen van de juiste wijn bij een bepaald gerecht.

Kosten deelname cursus: € 250

Voor groepen van minimaal 12 deelnemers, plaats en data in onderling overleg.

NIEUW: Basiscursus (SWEN-1)


De basiscursus biedt u kennis over kwaliteit en leert u op persoonlijke wijze een wijn te beoordelen. In vijf avonden worden de moderne vinificatietechnieken besproken, evenals de wijnwetgeving, de bodemstructuren en welke invloed dit alles heeft op de stijl en de kwaliteit van een wijn. U leert de diverse druivensoorten onderscheiden en alle, op de Nederlandse markt voorkomende wijnbouwgebieden worden geproefd en besproken. Ook wordt aandacht geschonken aan wijn/spijscombinaties. Per avond proeft u zes wijnen en leert u proefnotities te maken om te kunnen nalezen wat u heeft geproefd. Kortom, vijf plezierige avonden waarin u veel kunt leren. Het naast elkaar proeven van de wijnen met daarnaast de theorie, is de echte eye-opener. Inhoudelijk is de cursus gelijk aan het wijncertificaat.

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar www.wijndocent.nl/

Duur Cursus: 5 avonden van twee en half uur.

Voor groepen van minimaal 12 deelnemers, plaats en data in onderling overleg.

Opleiding voor het wijncertificaat (SWEN-2)

Deze cursus duurt 10 lesavonden. De onderwerpen van deze cursus zijn o.a. de geschiedenis van wijn, wijnbouw, vinificatie en etikettering. Naast uitgebreide aandacht voor Franse wijn komen ook andere klassieke wijnlanden en nieuwe wijnproducerende landen ruimschoots aan de orde. Veel nadruk wordt gelegd op het proeven van de wijn en de combinatie van wijn en spijs. Na afloop van deze cursus kunt u opgaan voor het examen van het wijnbrevet/wijncertificaat.

In het voorjaar van 2007 gaan we weer van start met de cursus wijnbrevet/certificaat. De cursus wordt in een professionele omgeving (in Hotel Campanile te Amsterdam langs de A9) gegeven. In tien lesavonden wordt u door een ervaren vinoloog ingewijd in de fascinerende wereld van de wijn. Na afloop van de cursus is de cursist in staat om het kwaliteitsniveau van wijn te bepalen, is de cursist vertrouwd met de diverse wijngebieden en druivensoorten en heeft de cursist zijn/haar persoonlijke smaak en voorkeur voor wijn ontwikkeld of verder verbreed. Veel nadruk zal gelegd worden op het proeven van wijn en de herkomst daarvan. Door middel van professionele presentaties wordt de lesstof visueel toegelicht.

De onderwerpen van de cursus zijn o.a.:

  • De geschiedenis van de wijn
  • Wijnbouw en vinificatie
  • Etiketten lezen en wijnwetgeving
  • Alle Franse wijngebieden
  • Duitsland, Italië, Spanje en Portugal, Zuid-Oost Europa
  • Nieuwe wijnlanden (USA, Chili, Argentinië, Australië, Zuid-Afrika etc)
  • Basistechnieken proeven
  • Basiskennis wijn en spijs combineren en wijnkaart lezen

Kosten deelname cursus: € 475 per persoon inclusief het boek De Drankenwereld, een proefexamen en de te proeven wijnen. Het cursusgeld s.v.p. overmaken naar 32.99.35.984 (bank) of 7871314 (postgiro) ten name van Invivé te Bussum onder vermelding van "Cursus Wijncertificaat". Zie ook onze cursusvoorwaarden.

Het examen wijncertificaat/wijnbrevet wordt in het voorjaar van 2007 afgenomen. De examenkosten zijn niet opgenomen in de cursusprijs.

Duur Cursus: 10 avonden van 19:30 - 22:30 uur

Data najaarscursus op de woensdagavonden in 2007/2008:

19 en 26 september, 31 oktober, 7, 21 en 28 november, 12 en 19 december, 9 en 16 januari

Datum examen: in februari  2008 definitieve datum komt nog

 

Locatie: Hotel Campanile - Loosdrechtdreef 3 1108 AX Amsterdam Zuidoost (020-6961129). De cursus wordt gegeven in de zaal op  de begane grond.

Tijdens de cursus wordt gebruik gemaakt van powerpoint en ontvangen de cursisten een uittreksel van de behandelde stof. Thuis kunnen de cursisten met behulp van een PC de leerstof oefenen  met een interactief programma over de wijnen in de wereld.

Uw docent, de heer Ypenburg, is Vinoloog van de Wijnacademie en directeur van de wijnimport- en groothandel Invivé te Bussum. Hij doceert deze cursus al vele jaren en het slagingspercentage (80-90%) van zijn cursisten ligt altijd ver boven het gemiddelde (60-70%).

De cursus gaat van start met een minimum deelname van 10 personen. Mocht u geïnteresseerd zijn, stuurt u dan een e-mail naar cursus@invive.nl met bericht van uw deelname. Vermeldt uw naam, adres, postcode, woonplaats en u ontvangt van ons een bevestiging. Wij zien uw komst als wijncursist met plezier tegemoet!

Ga naar het inschrijfformulier
(voor het wijncertificaat)

terug=