DOMAINE DU HAUT BOURG

Het wijnlandgoed " Domaine du Haut Bourg" is gelegen in het hart van de "Côtes de Grandlieu", het westelijk deel van de Loire vlakbij Nantes. Het domein omvat 37 hectaren en de familie Choblet bedrijft hier sinds 4 generaties de wijnbouw. Er worden hoofdzakelijk Muscadet en Gros-Plant geproduceerd maar men vindt hier ook drie Vins de Pays: Grolleau rosé, rode Gamay en Grolleau Gris. Het landgoed ligt tussen de Loire (noordelijk) en het "Lac de Grandlieu" (zuidelijk). Dankzij de speciale bodem zijn de wijnen vol, rond en goed gebalanceerd.

De Côtes de Grandlieu

19 gemeenten rond het "Lac de Grandlieu" mogen de Appellation "Côtes de Grandlieu" voeren. De wijngaarden van deze gemeenten profiteren van een bijzonder en gunstig microklimaat dat hier dankzij het meer heerst. De wijnstokken van de Appellations moeten minimaal 7 jaar oud zijn.

De wijngaarden
De wijngaarden van het Domaine du Haut Bourg zijn gemiddeld 30 jaar oud. Na de aanplant van een wijngaard wordt de grond gedurende 7 jaar intensief geploegd en bewerkt teneinde een optimale en zeer diepe worteling te realiseren. Dankzij de graniet bodem zijn de wijnen vol en evenwichtig. Per hectare worden er slechts 7000 wijnstokken geplant en uit respect voor het milieu worden de wijngaarden milieuvriendelijk onderhouden.

De vinificatie
De druiven worden mechanisch geplukt en geperst in de pneumatische pers. De most wordt gedurende 12 uur geschoond door de vaste bestanddelen in de most te laten zinken (debourage). De gisting vindt plaats in cuves onder voortdurende temperatuurcontrole, waardoor de wijnen optimaal kunnen aromatiseren. De witte wijnen worden "sur lie" gegist. Dit houdt in dat de most op zijn droesem wordt vergist waardoor de wijnen zeer fruitig zijn. Gedurende de winter blijven de wijnen op vat en vanaf de eerste donderdag in maart mag deze wijn gebotteld worden. Alle wijnen van het Domaine du Haut Bourg worden op het Domaine gebotteld.

2001 Muscadet Côtes de Grandlieu sur lie "Le Pavillon"
Heldere witte wijn van het druivenras Melon de Bourgogne (Muscadet) met een zweem groen. Bloemige en citroenaroma’s, een ronde en volle smaak met een lange afdronk. Een uitstekende begeleider van vis en schelpdieren en als apéritief. Deze wijn kreeg een
Gouden Medaille in 2002 in Nantes.

1996 Muscadet Côtes de Grandlieu
Deze gerijpte Muscadet van het druivenras Melon de Bourgogne is eveneens helder van kleur met groene en gouden tonen. De wijn heeft 5 jaar "sur lie" gerijpt met als resultaat: minerale aroma’s, noten, amandelen en grapefruit en een volle complexe smaak met een mooie afdronk. Goed voor een Gouden Medaille in 2001 in Nantes.


terug
=