DE NIEUWE WIJN KOMT UIT DUITSLAND!

Waarom zou je in vredesnaam iets af moeten weten van Duitse wijnen? Om die vraag te beantwoorden zou je hem misschien moeten omdraaien: wat mis je wanneer je de wijnen uit Duitsland niet kent? Een stuk drinkplezier! Veel meer dan je wellicht geneigd bent om te denken. Immers, maar weinig andere wijnlanden hebben zo'n onvoorstelbaar grote keuze aan uitstekende wijnen te bieden. Duitse wijn heeft een zo breed palet aan druivenrassen, een lange traditie in wijnbouw en wijn maken. Wie Duitse wijnen wil ontdekken, kan zich voorbereiden op een haast eindeloze ontdekkingsreis langs het beste van het beste.

Elk van de 13 Duitse wijngebieden heeft een onverwisselbaar eigen karakter en een serie heerlijke wijnen te bieden. Van fruitig minerale Riesling boordevol finesse uit de Moezel tot krachtige Weissburgunder uit Baden. Vergeet ook de rode wijnen niet. Zij zijn tegenwoordig goed voor een vierde van de productie. De edelzoete specialiteiten zoals Eiswein horen tot de meest gewilde en zeldzame wijnen ter wereld.

Hoewel Duitsland een enorme variatie aan druivenrassen kan voorleggen, blijft de Riesling de grote ster voor de witte wijnen. Deze traagrijpende druivensoort boeit door de grote verscheidenheid, afhankelijk van de bodem waarop de stok groeit. Van beendroog tot edelzoet, steeds blijft de Riesling fris en elegant, dit soms wel decennia lang.

Duitse wijnmakers hadden de neiging alles over hun wijn op het etiket te verantwoorden. Al deze informatie is interessant en handig voor wie de Duitse wijnen door en door kent, maar moeilijk voor de 'gewone' liefhebber. Daarom zijn de wijnmakers op zoek gegaan naar een nieuwe, heldere, eenduidige naamgeving. Het werden de termen Classic en Selection die sinds de oogst op de flessen prijken. Smaak, stijl en kwaliteit: dit zijn de dingen die u wilt weten als u in de winkel staat. Het Classic-label geeft de antwoorden als het om droge Duitse kwaliteitswijnen gaat uit één van de 13 Duitse wijnbouwgebieden. Selection staat voor topkwaliteit. Enkel de beste wijngaarden komen in aanmerking. Verder garanderen beperkte rendementen en een handmatige pluk de exclusiviteit en klasse die u verwacht van een grote wijn.

Een interessant artikel over Duitse wijnen van 2003, geschreven door Cees van Casteren, is te vinden op de site van wijnplein. In dat artikel wordt tevens uitgelegd wat de nieuwe term "Grosses Gewächs" betekent.

Een ander leuk artikel is afkomstig van Harold Hamersma, getiteld "Terug naar de Riesling" (26.06.05).