BOEIENDE CITATEN

Duitse wijnen hebben van nature het sterkste zuur in West-Europa. Om vooral de witte te laten smaken moet er zoet bij. Maar verlies nooit de balans uit het oog. En geef een wijn vooral niet teveel alcohol. Wijn maken is voor mij vooral een spel met parameters (Wolfgang Siben Erben, Deidesheim).

Als Riesling een kerosinesmaak heeft, is dat een fout. Totnogtoe wordt aangenomen dat de belangrijkste oorzaak daarvan 'stress' is. De hogelijk gewaardeerde 'petrol'-neus is een beschaafde uitdrukking van mineraliteit. Die reflecteert als het ware de bodem (Frank John, oenoloog, Deidesheim).

Kwaliteit komt van de druif. Het is een geschenk van de natuur. In de wijnkelder kunnen we alleen maar kwaliteit verliezen. Daarom manipuleren wij zo min mogelijk. Liever werken met valkracht dan met pompen (Frank John, oenoloog, Deidesheim).

 

 

"In Nederland vielen de Duitse wijnen volop in de prijzen tijdens de laatste twee edities van het "Proefschrift Wijnconcours" en de wijnkaart in een toprestaurant kan eigenlijk niet meer zonder een mooie Duitse riesling" (uit Vinée Vineuse - Wijnblad van Okhuysen ; 18e jaargang nummer 1 voorjaar 2004)

"In haar wijnboek adviseert Thérèse Boer om eens de onbetreden wijnpaden te verkennen en niet altijd chablis bij oesters te bestellen. Wat het alternatief is? Al blijft champagne een ideale combinatie voor haar, zijn kan ook enthousiast worden van de sauvignondruif uit Chili, riesling uit het Moezelgebied, een frisse 'verse' manzanilla sherry of een licht gekoelde pinot noir uit het Duitse Baden. Thérèse: ik werk trouwens op het ogenblik veel met rode wijn uit Duitsland. Een ontdekking!". (uit de Telegraaf d.d. 8 mei 2004)

"Voor Elzasfans is 2003 zeker een jaargang om bij de oosterburen te proberen. Ook denk ik dat 2003 meer impact zal maken in de horeca dan ooit. Kortom, een extreem jaar. Een mooi jaar voor de liefhebber, want die kan op zoek naar de verborgen juweeltjes. Een mooi jaar voor de wijnmaker, want geen enkel jaar zal zo duidelijk het kaf van het koren scheiden als 2003". (C. van Casteren - www.wijnplein.nl september  2004)

"De Nederlandse wijnliefhebber herontdekt de Duitse wijn, en dat is te danken aan twee factoren: de sterk stijgende kwaliteit van de wijn - met name de rieslingdruif, steeds vaker droog gevinifieerd - en de consequente inspanningen voor exportbevordering door het Duitse Wijninstituut in Mainz, waarbij het vergroten van de begrijpelijkheid van de Duitse wijnetiketten hoge prioriteit heeft". (uit AdFundum - oktober  2004).