Weingut Reichsrat Von Buhl

Dit domein (50 ha), gelegen in Deidesheim (Pfalz), werd in 1849 opgericht door FRANZ PETER BUHL (1809-1862). Het ontstond na een erfenis waarbij het domein van Jordan in drie kleinere domeinen werd opgedeeld. Het domein behoort al 150 jaar tot de meest gerenomeerde wijnproducenten van Duitsland. Maar ook in het buitenland ontving Von Buhl regelmatig diverse hoge onderscheidingen en prijzen.
Op dit moment is het domein in eigendom van de Freiherrn von und zu Guttenberg en werd in 1989 aan een Japanse Wijnhandelsfirma verpacht welke miljoenen investeerden in o.a. hypermoderne kelderapparatuur met als doelstelling een forse verbetering van het prestige en image van het domein.

Bij Reichsrat von Buhl zijn ze inmiddels afgestapt van het vermelden van medailles op het etiket. Daar wordt een wijngaard of een enkel perceel genoemd. En dat, vinden ze, moet al voldoende zijn om te beseffen dat onder de kurk hoogste genot wacht. Een praktische vorm van chique snobisme, waarvan de meeste wijnboeren nog van dromen.

In de Pfalz is een selecte groep wijnmakers bezig zichzelf te onderscheiden met de nieuwe term 'Großes Gewächs', zoiets als een Grand Cru voor 'Spitzenweine'. Om voor die status in aanmerking te komen zijn onder meer constante hoge kwaliteit, eerste klas ligging van percelen en beperkt rendement criteria. Opvallend is dat de betrokken 'Winzer' waaronder Von Buhl, met hun classificatieclub vóór de staatse muziek uitlopen, want de Duitse wijnwetgeving heeft nog geen honorering van dit besloten doe-het-zelf-werk in het vooruitzicht gesteld. Je zou kunnen zeggen dat de wijnboeren de staat alvast het materiaal aanreiken voor de hoogste onderscheiding.

Von Buhl zegt daar zelf nog het volgende over:

Die Spitze unserer Qualitätsbestrebungen der trockenen Weine ist das „Große Gewächs“. Diese Weine unterliegen folgenden, besonders strengen Kriterien:
1. Die Weinberge müssen in der königlich-bayrischen Bodenbewertung von 1828 als „herausragend“ bewertet worden sein oder über Jahre hinweg Spitzenweine erbracht haben.
2. Ausschließlich selektive Handlese.
3. 50 Hektoliter pro Hektar Höchstertrag.
4. 90° Oechsle Mindestmostgewicht bei Riesling
5. Mehrfache Blindverkostung vor und nach der Füllung durch eine Prüfungskommission.

 

"Buhl takes Riesling to another level"

(citaat uit de Wine Spectator)
 

2003 Riesling Reichsrat von Buhl QbA
Deze qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) is gemaakt van rieslingdruiven, gekocht van wijnbouwers die produceren onder supervisie van Von Buhl. Als niet voldaan aan de standaard van hoge kwaliteit heeft Von Buhl het recht ze partij af te keuren.

2003 Riesling VON BUHL Spätese trocken
VON BUHL Spätlese trocken wijnen zijn 100% Riesling cuvées van de beste wijngaarden in Deidesheim en Forst. Een strenge selectie en lage rendementen zorgen voor een typische "terroir" karakteristiek.

2003 Riesling Deidesheimer Mäushöhle
Deze Spätlese halbtrocken riesling is subtiel, delicaat en zeer elegant met een mooie in balans zijnde zuurgraad. De late pluk (=spätlese) vindt pas plaats bij meer dan 100 Oechsle.

2003 Riesling Deidesheimer Herrgottsacker
De Herrgottsacker geeft o.a. rieslings (kabinett trocken) met uitgesproken citrustonen. Verder is er enige mineraliteit te bespeuren, afkomstig van zijn buurman, einzellage "Ungeheuer".

2003 Forster Pechstein - Riesling Spätlese Trocken (Großes Gewächs)
Deze schitterende riesling komt van oude stokken met een beperkt rendement (max. 48 hl/ha). Meer mineraal dan fruitig (abrikoos). Strak in de mond, grote concentratie, mooi geïntegreerd zuur. De naam Pechstein komt van het basaltgesteente aldaar aanwezig.

2003 Forster Ungeheuer Riesling Spätlese Trocken
Deze einzellage ligt pal achter het dorpje Forst. Typerend voor deze wijngaard is de föhn die er altijd in de namiddag waait  hetgeen de nodige vochtigheid met zich meebrengt waardoor de druiven uiteindelijk ongekend rijp zijn. De wijn heeft een neus van rijp fruit (abrikozen, mirabellen, reine-claudes) hetgeen ook in de smaak herkenbaar is vergezelt van een kruidige mineraliteit.

2002 Riesling Sekt B.A. Brut
Duitse "champagne" van een buitengewoon hoog niveau. Mooi droog met typische minerale rieslingneus, onderbouwd door aangename frisse zuren (0-15g restsuiker / liter)


terug =