Weingut Peter Jakob Kühn (Rheingau, Duitsland)

De Rheingau is hèt Rieslingland bij uitstek en hart van de duitse wijnbouw. Immers hier concentreerden zich in de 18e eeuw de monniken van Eberbach en Johannisberg voor 100% op de rieslingdruif. Tevens werd hier de “Späte lese”ontdekt. Ook de invoering van het”Erstes Gewächs”is een initiatief vanuit de Rheingau. De geografische- en klimatologische omstandigheden zorgen in de Rheingau voor een  optimaal microklimaat: aan de noordkant worden het wijngebied beschermd door de Taunusheuvels en het Rheingaugebergte (400-600m) en aan de zuidkant profiteert het gebied van het brede wateroppervlak van de Rijn. In tegenstelling tot de Moesel (2e Rieslinggebied) met zijn schelpkalkformaties is de bodemsamenstelling in de Rheingau overwegend kalkhoudend, zand, löss, kiezelsteenslag en af en toe zandsteen. Hierdoor is de Riesling juist niet zo fruitig zoals in de Moesel maar veel eerder een wijn met pit en karakter.

Sinds vele generaties houdt de Familie Kühn zich met wijnbouw bezig. Men bewerkt 15 ha die voor 83% met riesling en 17% met Spätburgunder beplant zijn. De droge wijnen van het wijnperceel Oestricher Doosberg worden van een “Druiven-classificatie” voorzien. Eén druif = kabinett, twee druiven = spätlese en drie druiven = auslese.
De edelzoete wijnen van het perceel Oestricher Lenchen dragen de Prädikaats aanduidingen: kabinett, spätlese, auslese, eiswein en beerenauslese.

De basis van de kwaliteit van de wijnen van Peter Jakob Kühn ligt in de natuurlijke manier waarop hij de wijngaarden verzorgt, de selectieve oogst en de schonende manier waarop hij zijn wijnen vinificeert. Zijn vinificatiestijl levert fruitige, zuivere wijnen met een perfecte harmonie van zoet en zuur.

 


2004 Rheingau Riesling Qualitätswein trocken
Deze wijn geeft zoveel drinkgenot. Een prachtige balans tussen het fruit en de zuren met een heerlijke afdronk maakt deze riesling tot een wijn met een ongekende prijs-kwaliteitsverhouding!

2004 Riesling Oestrich Qualitätswein trocken
Deze uitgesproken droge riesling presenteert zich met een minerale intensiteit en fruitige aroma’s.

2003 Riesling Graziosa Qualitätswein feinherb
Deze delicate, fijne en volgens Peter Jakob Kühn gracieuze riesling overtuigt door zijn fruitigheid en lange afdronk . De Graziosa heeft een elegante balans van zoet en zuur. Als begeleider van een mooie visschotel!

2004 Riesling Qualitätswein 'Quarzit'
Deze wijn komt van een gedeelte van de einzellage Doosberg. Gesloten, sterk mineraal, strakke citrustoon en licht boterig tegelijk. Romige mineralige finale.

2003 Riesling Doosberg Kabinett trocken
Prachtig fruit, strak-droog en enige mineraliteit. Meerdere wijnen uit deze einzellage vielen in de prijzen.

2003 Riesling Doosberg Spätlese trocken
Rijpe aanzet, aangenaam in de mond. Droge minerale en fruitige expressie. Goede beheersing, vluchtige zuren. Voortzetting sappig met goed ingebedde zuren.

2003 Riesling Doosberg Auslese "Erstes Gewächs" trocken
Deze en de twee hieraan voorafgaande rieslings zijn van absolute wereldklasse, afkomstig van de einzellage Doosberg (gemeente Oestrich). Zeer delicaat in zowel zijn neus als smaak. Prachtig mooie zeer lange afdronk. Werd in augustus 2004 op een Duits wijnconcours als beste verkozen ( 94 punten) met daarbij aanwezig alle Duitse top-rieslings "grand cru"!

2003 Riesling Lenchen Spätlese (zoet)
Een riesling met een prachtige balans in zijn zoetheid en zuren. Hierdoor wordt deze wijn nooit vermoeiend, eerder verfrissend! Prachtig te combineren met licht-zoete desserts of tarte-tatin van peren/appelen.

2004 Riesling Lenchen Kabinett (zoet)
Net zo verfijnd "zoet" als zijn broertje de spältese, echter doordat de druiven iets minder volrijp zijn (door een iets vroegere pluk) is deze wijn iets minder weelderig.

terug =